Solgläntans kropp & själ

Dagens visdomsord
Våga vara den du är

Idag går mina tankar och funderingar åt det här som de flesta av oss gör i tid och otid, lägga på sig en ”mask”. Det är rätt sorgligt att vi ska behöva göra detta. Varför har vi människor detta inom oss att inte våga visa vem vi är??

Det jag menar med att ta på sig en ”mask” är t.ex. när man möter olika grupper av människor så förändrar man sitt sätt att vara.

Ett exempel som jag tog för en grupp ungdomar som jag höll en utbildning åt för ca 7 år sedan.

”Pelle är med i ett gäng där hans lustighet och fräckhet har gett honom rollen av att vara gängets ”ledare” och när det gäller familjelivet är Pelle Mormor och Morfars hjälpsamma barnbarn. En dag är Pelle med Mormor och morfar ute för att handla. När de kommer gående där på trottoaren, kommer på motsatt sida, en del av gänget. Vem är då Pelle???  Är han den fräcke ”gängledaren” eller det hjälpsamma barnbarnet?? ”

Det fanns nog ingen i gruppen som inte kunde känna in den situationen och diskussion blev hur pinsamt jobbigt det måste vara att hamna i en sådan situation. 

Men det intressanta var att samtalet gled in på ungdomarnas uppmärksamhet på oss vuxna.  Hur vi ofta vände ”kappan efter vinden”. Vi kan sitta och prata ”skit” om grannen men när vi möter grannen ler vi och är hur trevliga som helst. Likadant är det om det varit ett praktbråk hemma och det skulle komma hem någon så ler man igen och låssas att allt är perfekt.

Tänk om vi kunde våga vara lite mer ärliga med vem vi är och vad vi står för. Det finns inget mer jag beundrar än människor som sticker ut från mängden och vågar stå upp för den man är. Vad skulle egentligen hända om man vågade vara sig själv? Livet hade varit mycket lättare att leva. Vi hade sluppit att helat tiden försöka se under ”masken” för att se om vi kan lita på den leende personen framför oss.  

Jag tror att mycket av den här utbrändheten och depressions uppgång vi har i samhället, bland både ungdomar och äldre, har en hel del att göra med att vi inte känner oss trygga i vem vi är och dem vi har omkring oss.  

 

Mitt budskap idag är att prova att ta av ”masken” och våga visa vem du är och vad DU står för. Jag tror att du skulle bli glatt överraskad över den lätthetskänsla som kommer att infinna sig. Men framförallt ha alltid ödmjukheten som grund när du uttrycker dig.

Ha en underbar dag. Kram Jeanette                                       
                                                           Törringe               Foto:Jeanette

Vad gör rädslor med oss?

Idag hade jag tänkt beröra ett högaktuellt ämne: RÄDSLA. Rädsla är något vi alla har känt någon gång.

För min egen del har jag genom att vilja förstå varför att livet fylls av motgångar ibland och allt känns trögt när jag egentligen, om man tittar utifrån, har allt man kan önska sig.

Det jag har kommit fram till är en gemensam nämnare:Rädsla. Rädsla kan ha så många orsaker: Att inte räcka till, att inte duga som man är, att inte bli älskad, att det ska hända dom man älskar något, att inte pengarna ska räcka, att synas, att göra fel, att bli lämnad. Listan kan göras hur lång som helst eftersom rädslan kan vara väldigt individuell.

Jag startade min blogg för att många tyckte att jag hade en hel del klokt att komma med när det gällde mina analyser och insikter när det gäller mina kunder och vänners mående. En del har velat att jag skulle starta upp kursverksamhet och dela med mig av de kunskaper jag har. Men här har den lilla rädslan triggat in…… Bloggen har fått lite visdomsord som lätt går att kopiera, jag älskar visdomsorden men dom kommer inte från mig, alltså kom jag ifrån att synas med mina egna ord. Rädslan för att synas har nog varit mitt största problem just nu.

Snacka om att enrgin har gått trögt. Massor av ursäkter för att inte ha tid att skriva och skriva är något jag älskat sedan jag var liten. Men en händelse när jag gick i 3:e klass har gjort att jag inte har vågat skriva offentligt sedan dess.

Det som hände var att vi skulle skriva en uppsatts i 3:an och jag som brukade skriva den ena sagan efter den andra kastade mig över uppgiften med glädje. Det jag inte hade märkt var att min fröken hade ställt sig bakom mig och läste när jag skrev. Helt plötsligt rycktes min skrivbok bort från mig och jag hörde min fröken högt deklarera inför hela klassen att det var för sorgligt att när man gick i 3:e klass inte ens kunde stava rätt. Tyvärr blev detta en av ”sanningar” om vem jag var.

Det blev en av mina RÄDSLOR som förföljt mig i hela mitt vuxna liv. Att inte kunna stava rätt när man är mamma och egen företagare. Det ironiska är att jag mycket sällan stavar fel utan det blir oftast fel när min osäkerhet tickar in.

Så nu har jag bestämt mig för att plocka bort ännu en ”sanning” om vem jag är. Detta känns verkligen befriande.

Mitt råd till er som läser min blogg: försök att känna efter vad som stjäl er energi och gör tvärtom vad ni brukar göra. Livet ska vara rolikt och vackert att leva och inte fyllt med en massa intyckta ”sanningar” som gör livet tugnt att leva.

Kram på er alla läsare önskar bloggskrivaren Jeanette hjarta