Solgläntans kropp & själ

Människokroppens energisystem. del 11 Sista delen
           

Livsenergi, Qi, rör sig i både nervsystemet och blodomloppet, men även i sitt egna nät. De viktigaste kanalerna i detta energinat kallas med ett gemensamt namn för meridianer.

Kroppen har 12 par och 2 extra huvudmeridianer som löper genom varje enskilt organ eller kroppsdel. På samma sätt som nervbanor och blodkärl transporterar nervimpulser och blod, transporterar meridianerna energi.

När du är frisk och harmonisk flödar energin genom meridianerna, som ofta sammanfaller med nervbanorna och blodkärlen utanför kroppen.

Varje chakra hör frekvensmässigt ihop med två meridianer.

Meridianbild hämtad från Google
 
               
Fotograf: Nathalie Isaksson Modell:Nadja Isaksson

Lungmeridianen
Hör ihop med solaplaxuschakrat. Påverkar bröstets, lungornas, halsens och de övre extremisternas sjukdomar samt febersjukdomar.


Start: Grop under nyckelbenet
Slut: Ytterkanten på tumnagelns kant


Tjocktarmsmeridianen
Hör ihop med solaplaxuschakrat. Påverkar huvudets, ansiktets, ögonens, näsans, munnens, tändernas, halsens och de övre extremisternas sjukdomar samt febersjukdomar.


Start: Pekfingernagelns kant mot tummen
Slut: Vid näsvingen på motsatt sida.


Magmeridianen
Hör ihop med halschakrat. Påverkar huvudets, ansiktets, munnens, tändernas, halsens, magsäckens, tarmarnas och de nedre extremisternas sjukdomar samt febersjukdomar och störd samverkan med sinnena. 


Start: Okbenet mitt under ögat
Slut: 2:a tåns (från stortån) nagelkant mot lilltån

Mjältmeridianen 

Hör ihop med halschakrat. Påverkar magområdet, matsmältningsorganen, urin- och könsorganet och de nedre extremisternas sjukdomar samt sjukdomar med temperatursänkning.

Start: Stortånagelns kant mot andra fotens
Slut: Ca 15cm under armhålan


Hjärtmeridianen
Hör ihop med rotchakrat. Påverkar bröstets, hjärtats och de övre extremisternas sjukdomar samt störd samverkan mellan sinnena.  


Start: Mitt i armhålan
Slut: Lillfingernagelns kant mot ringfingretTunntarmsmeridianen
Hör ihop med rotchakrat. Påverkar huvudets, nackens ögonens, halsens och de övre extremisternas sjukdomar samt febersjukdomar och psykiska störningar.


Start: Lillfingernagelns kant mot utsidan
Slut: Vid örat, i gropen som bildas när man gapar


Urinblåsmeridianen
Hör ihop med sakralchakrat. Påverkar huvudets, nackens, ögonens, ryggens och de nedre extremisternas sjukdomar, sjukdomar i bäckenområdet samt febersjukdomar och psykiska störningar.


Start: Mellan ögonvrån och näsbenet
Slut: Utsidan på lilltånagelns kant


Njurmeridianen
Hör ihop med sakralchakrat. Påverkar lungornas, halsens, magens, tarmarnas, urin- och könsorganens och de nedre extremisternas sjukdomar samt febersjukdomar.


Start: Mitt i trampdynan
Slut: I gropen där nyckelbenet och bröstbenet möts.

Hjärtsäcksmeridianen 
Hör ihop med pannchakrat. Påverkar bröstets, hjärtats, magens och de övre extremisternas sjukdomar samt störd samverkan mellan sinnena.

Start: ca 1 cm från bröstvårtan mot armhålan
Slut: på långfingrets topp


Trippelvärmemeridianen
Hör ihop med pannchakrat. Påverkar huvudets sidodelars, öronens halsens och de övre extremisternas sjukdomar samt febersjukdomar och psykiska störningar.


Start: Ringfingernagelns kant mot lillfingern
Slut: Ögonbrynets yttre del


Gallblåsmeridianen
Hör ihop med hjärtchakrat. Påverkar sido och mellandelen av huvudets sjukdomar, öron- och ögonsjukdomar, sjukdomar i området runt revbenen och maghålans övre del samt de nedre extremisternas sjukdomar och febersjukdomar.


Start: Vid yttre ögonvrån
Slut: (ringfinger-)tånagelskanten mot lilltån


Levermeridianen
Hör ihop med hjärtchakrat. Påverkar magens, urin- och könsorganets samt de nedre extremisternas sjukdomar och även psykiska sjukdomar.


Start: Stortånagelns kant mot 2:a tån
Slut: ca 4 cm under bröstvårtan
 

De två extra meridianerna är inte direkt kopplade till ett specifikt organ utan till andra kroppsfunktioner som det endokrinasystemet (hormonbildande körtlar: bukspottskörteln, hypofysen, hypotalamus och sköldkörteln), blodomloppet, fortplantningsorganen, skelettet hjärnan, levern eller gallan.

Styrkärlmeridianen
Hör ihop med kronchakrat.


Sjukdomssymptom: Febersjukdomar, mentala störningar stelhet och smärta i ryggraden

Start: Under svanskotsspetsen
Slut: Vecket under näsan och över överläppen


Centralmeridianen
Hör ihop med kronchakrat.


Sjukdomssymptom: Hosta och andnöd, besvär med njurar, urinledare, urinblåsa, urinrör, livmoder, äggstockar, äggledare, vagina, klitoris, testiklar, sädesledare, prostata, sädesblåsan och penisen

Start: I mellangården mellan anus och pung/vagina
Slut: Under underläppen
 
 

Hoppas ni har haft en intressant resa genom människokroppens energisystem och att det har gett en liten insikt i att saker och ting inte alltid är vad vi ser i fysisk form.

 

Kram Jeanette

 
 
 
#1 - Anna JJ

Vilken bra och fin sida som du har! Mycket och lättförståelig information. Trevlig läsning!

Svar: Tack Anna! Vad kul att du tyckte om den. Trevlig helg önskar jag dig
Solgläntans kropp & själ